Mineralele

Mineralele

Mineralele sustin sanatatea oaselor , ajuta la activarea unor enzime si ajuta la producerea de energie. Mineralele sunt necesare pentru sute de structuri corporale cruciale , asigurand buna functionare a organismului. Calciul și magneziul sunt minerale cunoscute pentru sanatatea oaselor, dar multe alte minerale sunt cunoscute cu rol stabil în nutriția umană. Cromul de exemplu este un mineral care ajuta organismul sa echilibreze secretia de insulina. Seleniul este o parte importantă a enzimelor antioxidante care protejează celulele împotriva efectelor radicalilor liberi.

Mineralele sunt elemente chimice inactive, asemeni fierului dintr-o tigaie sau calciului dintr-o stanca, dar in organism sunt necesare pentru construirea tesuturilor, pentru declansarea contractiilor musculare, reactiilor nervoase sau pentru coagularea sangelui. De asemenea, mineralele ajuta la mentinerea echilibrului acido-bazic care pastreaza pH-ul organismului neutru.

Fiecare dintre minerale joaca anumite roluri in corp.

 Calciul intra in componenta oaselor si dintilor si este esential pentru procesele de crestere, transmiterea impulsului prin fibrele nervoase, functionarea normala a muschilor, coagularea sangelui si transportul substantelor prin membranele celulelor.

Fosforul se afla si el, alaturi de calciu, in structura oaselor si dintilor, dar pe langa aceasta este un component al membranelor celulare si joaca numeroase roluri in circuitele metabolice ale organismului.

Magneziul participa la transmiterea semnalului activator de la fibra nervoasa spre muschiul care ii este subordonat, precum si la contractia musculara propriu-zisa si activeaza multiple enzime celulare si cai metabolice ale corpului uman.

Sodiul si potasiul intervin in echilibrul apei intre sectoarele organismului, in transportul substantelor prin membranele celulare si in activitatea normala a musculaturii.

Clorul contribuie la sinteza acidului clorhidric in stomac si se afla in stransa relatie cu sodiul si potasiul pentru indeplinirea functiilor acestora.

Fierul intervine in transportul oxigenului, intrand in componenta „carausilor” aflati in sange (in globulele rosii) si muschi, participa la reactiile de oxidare celulara si la apararea antiinfectioasa, asigura performante fizice si intelectuale optime.

Iodul ajuta la functionarea normala a glandei tiroide, prezenta lui fiind esentiala pentru cresterea si dezvoltarea corporala si, la adult, pentru desfasurarea normala a circuitelor metabolice ale organismului.

Zincul reprezinta un constituent esential al sistemului enzimatic celular, este implicat in metabolismul vitaminelor si proteinelor, are rol antioxidant si stimuleaza sistemul imun.

Cuprul intra in componenta mai multor enzime si proteine ale corpului, avand rol in oxidarea fierului, oxidarea tisulara, apararea antiinfectioasa si diverse reactii chimice din corp.

Sulful este si el implicat in apararea antiinfectioasa.

Fluorul este considerat a fi important datorita efectului benefic de la nivelul smaltului dintilor, conferind o rezistenta maxima impotriva cariei dentare.

Cromul este implicat in metabolismul glucidelor, lipidelor si acizilor nucleici, intervenind in reglarea secretiei de insulina.