Proteinele

Proteinele

Proteinele trebuie să reprezinte 10% – 20% din caloriile consumate zilnic. Proteinele sunt esențiale pentru structura de celule rosii din sange, pentru buna funcționare a anticorpilor rezistenti la infecție, pentru reglementarea enzimelor si hormonilor de creștere și pentru repararea tesuturilor corpului.

Proteinele sunt substanțe organice macromoleculare formate din lanțuri simple sau complexe de aminoacizi, ele fiind prezente în celulele tuturor organismelor vii în proporție de peste 50% din greutatea uscată. Toate proteinele sunt polimeri ai aminoacizilor, în care secvența acestora este codificată de către o genă. Fiecare proteină are secvența ei unică de aminoacizi, determinată de secvența nucleotidică a genei. Consumand cantitatea necesara de proteine / kg corp, veti avea o viata mult mai sanatoasa , dar si o refacere si o constructie musculara mult mai rapida.

Tipuri de proteine

În funcție de compoziția lor chimică ele pot fi clasificate în:

Holoproteine cu următoarele clase de proteine

Proteine globulare (sferoproteine) sunt de regulă substanțe solubile în apă sau în soluții saline: protaminele, histonele, prolaminele, gluteinele, globulinele, albuminele.

Proteinele fibrilare (scleroproteinele) caracteristice regnului animal, cu rol de susținere, protecție și rezistență mecanică: colagenul, cheratina și elastina.

Heteroproteinele sunt proteine complexe care sunt constituite din o parte proteică și o parte prostetică; în funcție de această grupare se pot clasifica astfel:

Glicoproteine

Lipoproteine

Nucleoproteine.