Suplimentele cu ulei de peşte au multiple beneficii asupra organismului tau.
Uleiul de peste , ce este ?
Uleiul de peste este derivat din straturile adipoase ale pestilor crescuti in ape reci. El este foarte bogat in acizi grasi cu catena lunga, Omega-3: eicosapentoic si docosahexaenoic. Acestia sunt substante esentiale pentru sanatatea nosatra.
Beneficii uleiului de peste asupra sistemului cardio-vascular
Efectele pozitive ale uleiului de peste asupra sanatatii sistemului cardio-vascular sunt multiple. Acesta are capacitatea de a modifica profilul lipidic, reducand nivelul trigliceridelor cu 20-50%. El reduce riscul de boli cardiovasculare, scazand inclusiv riscul de producere al infarctului miocardic. Acest ultim efect il are datorita capacitatii sale antitrombotice.
Cercetările ce susţin beneficiile în sănătate ale suplimentelor cu ulei de peşte au fost uimitoare în ultimii ani. S-a demonstrat faptul că acizii graşi omega-3 ce se găsesc în peştele de apă rece reduc inflamarea, îmbunătăţesc sănătatea cardiovasculară, cresc eficienţa inimii în timpul antrenamentului, menţin un profil sănătos al lipidelor din sânge şi, mai recent, cresc metabolizarea grăsimilor şi creşterea masei slabe. Ideea consumării unei anumite cantităţi de grăsimi pentru a creşte arderea grăsimilor pare poate o sfidare a judecăţii logice, însă multe studii ştiinţifice au arătat o creştere substanţială a metabolizării grăsimilor cu ajutorul suplimentării cu ulei de peşte.
Oamenii de ştiinţă de la Gettysburg College (Pennsylvania) au realizat cercetări care au analizat efectele suplimentării cu ulei de peşte asupra ratei metabolice de repaus (RMR), compoziţia corporală şi nivelurile de cortizol în rândul bărbaţilor şi femeilor cu o stare bună de sănătate. În nivelul de referinţă al acestui studiu dublu-orb (presuplimentare), măsurătorile RMR, compoziţiei corporale (folosind un Bod Pod) şi ale cortizolului (din salivă) au fost efectuate după masă. Cercetătorii au împărţit în mod aleator subiecţii în două grupuri care au primit patru capsule (4 grame) pe zi, fie de ulei de şofran (conţinând doar acizi graşi omega-6) sau ulei de peşte (conţinând doar acizi graşi omega-3). Aceştia au fost instruiţi să ia două capsule la micul dejun şi două capsule la cină, timp de şase săptămâni. Participanţii nu au manipulat sau controlat dietele lor obişnuite pe durata studiului. După şase săptămâni de suplimentare, subiecţii au revenit la laborator pentru a fi testaţi încă o dată pentru RMR, compoziţie corporală şi niveluri de cortizol.
Cercetătorii au raportat că persoanele care au luat suplimentul cu ulei de peşte au înregistrat o creştere cu peste jumătate de kilogram a masei slabe şi o scădere cu jumătate de kilogram de grăsime corporală, în vreme ce grupul care luase ulei de şofran nu a prezentat nicio schimbare. În mod interesant, autorii studiului nu au raportat nicio schimbare a RMR sau masă corporală în rândul niciunui grup, însă nivelurile de cortizol aveau tendinţa de a fi mai joase în grupul ce suplimentase cu ulei de peşte. Tendinţa unui nivel mai redus de cortizol la grupul ce luase ulei de peşte se corela cu creşterea masei slabe a acestora şi reducerea cantităţii de grăsime corporală.
PĂREREA DOCTORULUI :
Aceste informaţii sugerează că schimbările în materie de compoziţie a corpului în cazul suplimentării cu ulei de peşte sunt un rezultat al impactului acizilor graşi omega-3 asupra nivelurile de cortizol. Cu toate acestea, având în vedere schimbările relativ dramatice în compoziția corporală în grupul ce consumase ulei de peşte, lipsa schimbărilor în ceea ce priveşte RMR este derutantă. Şi totuşi, informaţiile generate de acest studiu sunt interesante şi oferă o susţinere solidă a folosirii uleiului de peşte în culturism ca modalitate de a adăuga masă slabă şi de a reduce în acelaşi timp grăsimea corporală.