Carnitina

Carnitina

Carnitina joaca un rol critic in producerea de energie. Transportă acizii grași  în mitocondrii astfel încât să poată fi oxidati („arsi”) pentru a produce energie. Carnitina se gaseste intr-o concentratie mare in tesuturi , cum ar fi muschii scheletici si muschiul cardiac , care folosesc acizi grasi ca un combustibil dietetic .

Carnitina este folosita atat de sportivi pentru ai ajuta la procesele de ardere a grasimilor , cat si de persoane care imbunatatesc alimentatia de zi cu zi cu suplimente naturale ( carnitina , vitamine , proteine , enzime digestive.. ) , pentru sanatatea lor si o buna functionare metabolica.

L-carnitina se gaseste intr-o concetratie mare in produse de origine animală, cum ar fi carne, pește, carne de pasăre și laptele sunt cele mai bune surse. În general in carnea rosie se gaseste cea mai mare concentratie de carnitina.

Alimentele cu o concentratie mare de L-carnitina /100g produs sunt:

Carnea de vânat     100-220 mg
Carnea de vită     100-220 mg
Carnea de porc     20-30 mg
Carnea de pasăre     6-30 mg
Peşte     6-20 mg
Produse lactate     1-10 mg
Ciuperci     1-5 mg
Fructe şi legume     0-1 mg

Suplimentarea alimentatiei cu L-carnitina , ajuta la mentinerea sanatatii in perioadele de stres si la optimizarea calitatii vietii.

Cine trebuie sa adauge mai multa Carnitina in alimentatie ?

– Sportivii care practica antrenamente cu greutati sau de rezistenta cat si cei care sunt amatori.
– Femeile care alapteaza sau cele insarcinate.
– Persoanele cu varsta peste 40 ani si cei in varsta.
– Toti cei care consuma o cantitate mica de carne , inclusiv vegetarienii.
– Toate persoanele care vor sa-si imbunatateasca sanatatea.

Carnitina imbunatateste performantele sportive , ajuta la intarzierea oboselii,imbunatatirea procesului de recuperare , scaderea productiei a radicalilor liberi , mai putine leziuni musculare.

Carnitina stimulează şi arderea grăsimilor corporale, reduce ruperea aminoacizilor şi stimulează sinteza proteinelor şi formarea masei musculare fara depuneri de grasimi.