Suplimentarea cu Glutamina

ESENŢIAL DESPRE GLUTAMINĂ !

Suplimentarea cu Glutamina

Muşchiul scheletic este ţesutul cel mai abundent în corpul uman, prin urmare nu este nicio surpriză ca acesta serveşte ca piscină primară de aminoacizi ce alimentează corpul cu proteine atunci când este nevoie, îndeosebi când sistemele organismului vostru se află în condiţii de stres, inclusiv dietă, antrenament intens şi accidentare. Comunitatea ştiinţifică a fost foarte interesată de-a lungul anilor de căile care mediază epuizarea musculară în asemenea condiţii. Cercetările recente indică faptul că hiper-manifestarea miostatinei are un rol esenţial în acest răspuns. În sensul cel mai de bază, miostatina acţionează în organism ca frâna pentru creşterea musculară.

Probabil că aţi auzit deja de glutamină şi de importanţa acesteia pentru culturişti. Glutamina, aminoacidul cel mai abundent din musculatura scheletică, se epuizează în timpul şi după activitatea fizică intensă. Ani de cercetări au demonstrat că suplimentarea cu glutamină înainte şi după sesiunile voastre de antrenament duce la o sinteză mai mare a proteinei şi catabolism scăzut.

Dovezile recente cu titlu de experiment indică faptul că menajarea musculară şi efectele anabolice ale suplimentării cu glutamină reprezintă rezultatul direct al capacităţii acesteia de a inhiba miostatina, luând în esenţă „frâna” de pe creşterea musculară. Într-un studiu publicat anul acesta în revista Amino Acids, cercetătorii de la Universitatea din Torino (sau Turin, în Italia) au arătat că atunci când celulele musculare erau expuse la TNFα (pentru a induce catabolismul) şi era suplimentată cu glutamină, procesul a inversat în totalitate hiperactivitatea miostatinei şi a oprit astfel catabolismul.

PĂREREA MEDICULUI

De la descoperirea genetică în 1997, echipele de cercetare şi dezvoltare în suplimentare au fost într-o căutare dedicată pentru a găsi compuşi siguri şi eficienţi care să inhibe miostatina. Aceştia au descoperit în mod remarcabil că un aminoacid bine cunoscut poate inversa în mod eficient impactul negativ al hiperactivităţii miostatinei. Deşi acest studiu a fost efectuat in vitro (în mediu controlat cum este un tub de test sau capsulă Petri, nu într-un organism viu), oferă un mecanism puternic pentru efectul de menajare musculară al glutaminei, întărind astfel importanţa suplimentării cu glutamină înainte şi după antrenament.

Glutamina ce este :

CE ESTE? Este un amino acid în formă liberă care se găseşte în abundenţă în organism, îndeosebi în musculatura scheletică, şi în majoritatea alimentelor bogate în proteine. Nivelul de glutamină din organism se epuizează prin activitate fizică şi stres dietetic.

CE FACE? Atunci când este consumată ca amino acid în formă liberă, glutamina susţine sistemul imunitar, stopează epuizarea musculară şi creşte sinteza proteinelor. Ultimele cercetări demonstrează că aceasta acţionează ca potenţial inhibitor al hiperactivităţii miostatinei.

CÂND AR TREBUIE SĂ FIE LUATĂ? Cu 30 minute sau până la o oră înainte şi imediat după antrenamentul cu greutăţi.

ÎN CE CANTITATE? Luaţi 5- 10 grame per doză, începând cu doza cea mai mică şi crescând treptat în funcţie de toleranţa individuală.